homemade ketchup zonder suiker

homemade ketchup zonder suiker

Ik ben dus echt dol op frikandellen speciaal! Maar curry en ketchup is bij low carb eten streng verboden vanwege de suiker. Die frikandel, de mayo en de uitjes zijn het probleem niet 😉 Die mogen gewoon bij een koolhydraatarm dieet. Maar wat de speciaal zo lekker maakt is toch dat zoete sausje op basis van tomaat 😉 Online is er overal wel koolhydraat arme curry en ketchup te krijgen maar tegen nogal royale prijzen 🙁 Zelf aan de slag dan maar, ketchup vind ik minder lekker dan curry op mijn frikandel dus heb ik een pittiger ketchup gefabriceerd die een beetje in het midden zit tussen beide sausjes. Helemaal zonder suiker en bomvol gezonde ingrediënten…al zou je de hele pot leeg eten dan ben je nog gezond bezig…. Word die frikandel speciaal bijna gezond 😛

Wat heb je nodig:

 • 1 kilo tomaten
 • 1 sjalot
 • 1 teen knoflook
 • 2 cm verse gember
 • snuf cayennepeper
 • snuf kardemom
 • theelepel mosterdpoeder
 • theelepel venkelzaad
 • theelepel kaneel
 • zout en peper naar smaak
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 5 eetlepels rode balsamico azijn

Hoe maak je het?

Snij de tomaten aan stukken en verwijder het harde stukje. De sjalot schil je en hak je in fijne stukjes (hoeft niet natuurlijk want je pureert het later toch 😉 )

Doe de tomaten in de pan met alle kruiden, de gesnipperde sjalot en de gember en knoflook even geraspt. Giet er de eetlepel olie bij en fruit op hoog vuur heel even aan. Zet nu je vuur lager (halfhoog) doe de azijn erbij en laat in ongeveer een kwartiertje met het deksel op de pan gaar worden.

Nu kan je de tomatenprut pureren met de staafmixer of de blender. Als het niet dik genoeg is laat je het nog even inkoken tot je denkt dat het de juiste dikte heeft 🙂 Natuurlijk kan je de ketchup even zeven om eventuele velletjes er uit te krijgen maar ik heb betaald voor die velletjes dus ik eet ze op ook! 😉 Meh…dat is onzin natuurlijk…ik denk dat het gewoon gezond is om al die vezels binnen te krijgen 🙂 Maak op smaak met peper en zout.

Ik vind dit echt een superlekker gelukt receptje maar misschien wil jij het wel wat zoeter… Zit je niet met suiker? voeg dan een theelepeltje suiker toe, vind je suiker de duivel? Doe dan een paar druppeltjes stevia erbij tot je het zoet genoeg vind.

Zoals je ziet heb ik er een bijna volle pot mee gemaakt. De potten kan je makkelijk steriliseren door ze om te spoelen en 2 minuten in de magnetron op hoog vermogen te zetten. Giet de saus in de schone potten, schroef er een schoon deksel op en laat omgekeerd op een theedoek afkoelen. Je zou de saus nu in de koelkast zeker 2 weken goed moeten kunnen houden, als je wel elke keer een schone lepel gebruikt.

De saus is ook veel anders van kleur dan de ketchup die je in de winkel koopt…maar hier zitten natuurlijk geen geur, kleur en smaakstoffen in 🙂

Eet smakelijk!

Bonsje

 

3 gedachten over “homemade ketchup zonder suiker

 1. Tof recept! Ik eet ook als het kan gewoon de schilletjes op, dat is waar de vitamientjes zitten is mij altijd verteld! Ik geniet van harte van m’n koolhydraten, maar ga deze toch eens proberen. Lijkt me heel lekker en al die suiker overal in is toch ook eigenlijk nergens voor nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: