Gehaktrollade

Gehaktrollade

Zo, ben ik weer! Even slikken en gewoon weer doorgaan… Ik heb mezelf een paar dagen gegund om uit te huilen en raap mezelf nu weer bij elkaar. Jezelf in de lurven grijpen is niet altijd makkelijk maar het moet 😉 Gister zou ik eigenlijk de hele dag in bed blijven maar een vriendin had mijn hulp nodig… Gelukkig moest zij naar de kaakchirurg want toen moest ik van de bank af 😉 Ik hoefde even niet met mezelf bezig te zijn en dat hielp, het leven gaat door. We gaan nu even een pauze nemen van het zwanger raken. Een break is hoognodig na alle spanning, drukte en tegenslag. Wij gaan weer gewoon even Bonsje en Michel zijn, weer leren genieten van elkaar en gewoon ontspannen leven. Na de vakantie pakken wij het traject wel weer op, nu eerst herstellen en eindelijk naar de huisarts voor die keelontsteking waar ik al dik 3 weken mee rondloop. Ook heb ik een megalekker overheerlijk recept voor jullie, deze gehaktrollade kan in de oven worden klaargemaakt maar is nog net iets lekkerder van de barbecue! Het is even een klusje maar hij is het zeker waard! Van deze rollade hebben 15 mensen gegeten maar dat komt vast omdat het niet het enige vlees was bij de zondagse lunch bij mijn ouders 😉

Wat heb je nodig (voor ongeveer 10 tot 15 personen)

  • 1500 gram rundergehakt
  • 200 gram lange plakken ontbijtspek (extra dun gesneden)
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 250 gram pittige goudse kaas
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gram zongedroogde tomaten (op olie)
  • 1 flinke eetlepel zout
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder (pittig)
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 gram paneermeel
  • 50 ml melk
  • 50 ml ketjap
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Heel veel geduld

Hoe maak je het?

Het is nog best een lijstje met ingrediënten hé! Maar het is het echt waard hoor! Het is een klapstuk bij de barbecue 😉

Snij de ui en de knoflook heel fijn en bak in een beetje olie tot ze goudbruin kleuren.

Meng het gehakt met de kruiden, de gebakken ui, het paneermeel, de mosterd en de melk en ketjap. Kneed heel stevig door, het gehakt krijgt binding doordat je het goed kneed en dan hoef je geen ei te gebruiken!

Snij de gedroogde tomaten in kleine stukjes en meng dit samen met de pijnboompitten en de geraspte parmezaanse kaas ook door het gehakt. Het gehakt moet een beetje smeuïg zijn, is het nog heel stevig doe er dan nog een beetje melk bij.

Leg een lang stuk plastic afdekfolie op je aanrecht en vorm daarop een plak van het gehakt, niet de dik want dan rolt het niet lekker. Hou de lengte van je ovenschaal een beetje als leidraad aan voor de lengte van je rollade. Het is namelijk het makkelijkst om deze rollade met ovenschaal in de barbecue te zetten 😉 Leg de plakken kaas op de gehaktplak maar hou aan de boven en onderkant een randje vrij, je gehakt moet straks nog aan elkaar kunnen plakken 😉 Rol het hele handeltje met hulp van je folie op en druk stevig dicht, je wil geen kiertjes waar je kaas uit kan lopen. Leg de rol nu even in de koelkast om wat steviger te worden.

Leg weer een lang stuk plastic folie neer en maak daar een matje op van je plakjes ontbijtspek. Laat de plakjes goed overlappen en maak de mat groot genoeg om om de rollade te passen. Leg je gehaktrol op de spekmat (eerst je plasticfolie van het gehakt halen natuurlijk 😉 ) en rol dit weer op met hulp van de folie.

Gaar in de oven op 180 graden hetelucht tot de kerntemperatuur van de gehaktrol 70 graden is, dit duurt ongeveer anderhalf uur. Laat de rollade nog even onder aluminiumfolie rusten zodat hij niet direct uit elkaar valt bij het aansnijden.

In de barbecue gaar je hem op de indirecte manier, dus niet boven de hete kolen. Leg de kolen aan de ene kant van de barbecue en zet de schaal met je rollade dan aan de kant waar je geen kooltjes hebt liggen. Je barbecue mag best wat heter zijn maar niet heter dan 200 graden. Ook hier houd je een kerntemperatuur aan van 70 graden (of je kijkt of er al een beetje kaas uit komt lopen).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: