Eethuys De Oude Bakkerij

Eethuys De Oude Bakkerij

Gisteravond ben ik lekker uit eten geweest met een onbekende man (ik vertel later meer). Ik vond het heel spannend maar het werd gelukkig een ontzettend gezellige en smakelijke avond. Het gezelschap was prettig en het gesprek was fijn, maar ik kan natuurlijk ook ontzettend veel kletsen ๐Ÿ˜‰

Ik had voorgesteld om bij De Oude Bakkerij te gaan eten omdat ik het fantastisch vind wat de nieuwe eigenaren met het pand hebben gedaan. Al voordat ik geboren was stond de bakkerij stil en elk jaar raakte het gebouw meer en meer vervallen. Zonde vond ongeveer elke Urker en ik ook. Totdat Hendrika Jonkers het gebouw kocht om er samen met haar dochter Johanna een eethuis te beginnen.

Kosten nog moeite zijn gespaard om het pand in oude glorie te herstellen en Urk is trots! Die trots is ook terecht (vind ik) de oude bakkerij werkt weer en elke dag worden er de lekkerste broden en de mooiste gebakjes verkocht. Alles zonder overbodige E-nummers (behalve het gebak ๐Ÿ˜‰ ) en daar kan ik helemaal achter staan. Achter de bakkerij bevind zich het restaurant, wat echt ontzettend sfeervol is maar natuurlijk is het eten het belangrijkst.

Johanna kookt met pure liefde en pure ingrediรซnten. Geen pakje of zakje komt er in, alles maakt ze zelf…ik hou er zo van. Haar missie is om mensen kennis te laten maken met goed, puur en culinair eten. Eten waar met liefde aan is gewerkt en wat ze zelf ook zo lekker vind ๐Ÿ˜‰ Op een dorp zoals Urk moet je ook goed zijn om te kunnen slagen. Want een Urker is graag op de weg ๐Ÿ˜‰ We gaan liever wat verder weg om een hapje te gaan eten zodat we ons ook echt uit voelen. Dat het Johanna en Hendrika is gelukt om het restaurant goed te laten draaien is dus ook echt een prestatie! Het eethuis is altijd druk en dat word ze ook gegund door de bevolking die zo blij is dat het prachtige gebouw zoveel recht is gedaan.

We aten gister een proeverijtje van de huisgemaakte tapas vooraf. Op het bord lag een caprese spiesje, een stukje koudgerookte zalm met roomkaas en asperge, een huisgemaakte loempia met eend, tuinerwtjessoep met munt en gegrilde garnalen en de beroemde huisgemaakte tonijnsalade.

Als hoofdgerecht kregen we de vis van de dag. Dat was gister dus Tarbot wat ik ontzettend lekker vind ๐Ÿ™‚ De Tarbotfilet was gebakken in kruim van Zuid Afrikaanse biltong (naar eigen familierecept) en werd geserveerd met rode linzenpuree en een chutney van citrus. De vis was mooi gaar en de rest wat er op het bord lag was ontzettend goed van smaak en combineerde mooi met de zachte vis. Ik had stiekem al een hapje genomen voordat ik aan een foto dacht ๐Ÿ˜‰

En als toetje kregen wij HET streekgerecht van Urk… Dikkoek! Officieel eten wij Urkers dit als hoofdgerecht en iedereen heeft zijn eigen geheime recept ๐Ÿ˜‰ Ik gebruik zelf het recept van mijn Bes maar de dikkoek van Johanna komt er heel dicht bij in de buurt ๐Ÿ™‚ Mijn tafelgenoot heeft zich verbaasd over het voor hem nogal ongebruikelijke gerecht maar is tot de conclusie gekomen dat hij ons beroemde streekgerecht ontzettend lekker vond ๐Ÿ™‚ Dat maakt mij trots op de ouderwetse Urker keuken maar ik denk dat Johanna vandaag even naast haar gympies mag lopen ๐Ÿ˜‰

Voor iedereen die naar Urk komt…loop eens een stukje van de haven af en ga het oude centrum in om bij Eethuis De Oude Bakkerij een hapje eten te doen. Neem meteen een lekker broodje mee uit de bakkerij en als het daarna nog lukt…neem een lekker ijsje wat je bij het loket buiten kan kopen ๐Ÿ™‚

Ik plaats hier even de link naar hunย websiteย zodat je alvast een kijkje kan nemen.

Bonsje.

4 gedachten over “Eethuys De Oude Bakkerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: